Aamupuuro
Hyvää huomenta <3
Miten sait nukutuksi, kun täysikuu taas möllötti taivaalla kirkkaana ja valaisi koko taivaan? Itse tuli odoteltua Nukku-Mattia klo 2.00:een saakka. Loppuyö sujuikin unia katsellen.
Aiheena tässä julkaisussa on aamupala. Tuleeko Sinun syötyä aamupalaa ja mitä yleensä syöt? Minä olen vuosi sitten (joulukuussa 2022) tehnyt loppuelämäni päätöksen syödä terveellisesti, koska jos sitä sattuu vanhenemaan, on paljon mukavampaa vanheta terveenä kuin sairaana. Ei sitä tiedä, vaikka siitä huolimatta sairastuisi, mutta ainakin yritys on kova terveenä pysymiseen 🙂
Syön toki vaihtelevasti ”aamuisin” (toisinaan aamu venähtää puoleen päivään, riippuu päivästä ja päivän ohjelmasta), mutta useimmiten se sisältää ainakin jotakin puuroa. Minulla on tapana keittää suuri 10 litran kattilallinen ruismarjapuuroa vaihdellen erilaisia marjoja, jonka vatkaan kuohkeaksi. Tämä puuro on vatkattua mustaherukka-valkoherukkaruispuuroa. Puuroon on laitettu myös tavallista kidesokeria makua antamaan. Puuro ei välttämättä ole kovin herkullisen näköistä, mutta sitäkin maukkaampaa :’)
Puuron resepti löytyy netistä, jonka teen kolminkertaisena, eli siihen tosiaan tarvitaan 10 litran kattila. Tässä linkki reseptiin: https://yhteishyva.fi/reseptit/puolukka-ruisvispipuuro/recipe-23751
Teen joitakin muutoksia puuron ohjeesta poiketen ja ohje, miten itse toimin:
1. En laita koskaan marjoja kokonaisina, vaan soseutan ne sulatuksen jälkeen blenderillä minuutin ajan. En lisää soseeseen mitään. Kaadan soseen oikein tiheään siivilään ja painelen kulhon päällä marjasoseen siivilän läpi. Puurosta tulee ihanan pehmeää, kun kuoret ja siemenet ovat siitä poissa.
2. Laitan kattilaan kylmän veden (5 litraa), sokerin (3dl) sekä siivilöidyn marjasoseen. HUOM. Puolukkaa tarvitsee ”kolminkertaiseen” puuroon 1 litra, mutta makeampia marjoja voi laittaa vaikka kaksinkertaisen määrän (kuten mansikoita, viinimarjoja, vadelmia, mustikoita, karviaisia), koska ovat miedompia. Puurosta voi tulla liian mautonta, jos marjoja on liian paljon.
3. Kun puuro alkaa kiehumaan lisään jauhot (5 litran nestemäärään jauhoja n. 12-12dl) vähitellen samalla hyvin kierrevatkaimella sekoittaen. Pienennän levyn lämpötilaa niin, että puuro hiljalleen hautuu kattilassa tunnin ajan ja sekoitan puuroa vähän väliä.
Jäähdyttämisen jälkeen puuroa kun vatkataan vähintään 15 minuuttia, kohoaa puuron pinta monta senttiä ylöspäin. Puuro säilyy erinomaisesti viikon jääkaapissa, koska siinä ei ole maitoa tai muutakaan herkästi pilaantuvaa ainesosaa. Kätevää tehdä kerralla iso satsi, niin ei tarvitse alkaa joka päivä keittelemään, se kun kestää kuitenkin tunnin verran hautua miedolla lämmöllä ja sekoitella pitää vähän väliä pohjaan palamisen estämiseksi. Täytyy sanoa, että ihan parhaimman makuista puuroa tulee puolukasta eikä se ihme kyllä, ole lainkaan kirpeää vaan aivan ihanaa ja herkullista. Laitan muuten yleensä tuohon kolminkertaiseen annokseen 3dl sokeria, ohjeen mukaisesti tulisi 6dl, mutta jokainen toki laittaa oman maun mukaan. Itse lorautan lähes aina puuroon vaniljakastiketta, niin en kaipaa niin makeaa puuroa 🙂
Tässä lautasellani siis on seuraavia tuotteita:
* musta-valkoherukkaruispuuroa
* eilen keitettyä riisipuuroa lisukkeena
* kuorittuja auringonkukansiemeniä
* pellavansiemenrouhetta
* kaneli-omenahilloa (itse tehtyä)
* mustapippuria
* cayennepippuria
* kardemummaa
* vaniljakastiketta
Puuron lisäksi nautin aamupalaksi kaksi paahtoleipää, joiden päällä 100% pähkinävoita (Lidlistä, ei sisällä kookos- tai palmuöljyä) sekä banaani siivutettuina.
Tällä aamupalalla jaksaa pitkälle iltapäivään, päivälliseen saakka (en syö ravintoainetaulukon mukaisesti 5 ateriaa päivässä. Tästä kerron lisää myöhemmissä artikkeleissa). Tämä on muuten suhteellinen edullinen aamupala. Puurolle ei paljon hintaa tule, kun marjat on itse pihasta pakkaseen kerätty, hanasta vesi (no meillä lähdevesi ilmaista), joten vain ruisjauho ja sokeri on ostettu.
ps. Puurossa olevat pippurit ja kardemumma saattaa ihmetyttää, mutta kirjoittelen niistä toisessa artikkelissa.
Uusi Plogi
Plogi
Kuten varmaan huomasitkin, on sivuilla uusi plogi. Plogin nimi on ”Ihana elämä”. Ajattelemme varmasti usein, ettei elämä mikään ihana ole, varsinkaan, kun uutisia kuuntelee. Maailman tapahtumat ovat tulleet lähemmäksi Internetin ja paremman tiedonkulun myötä, vaikka ikäviä asioita on aina maailmassa tapahtunut. Elämästä vaan täytyy löytää niitä ihania asioita, joiden avulla jaksamme taas seuraavaan päivään 🙂
Useita kategorioita on tähän plogiin tulossa, joissa käsitellään elämää, terveyttä, hyvinvointia ja kaikenlaisia asioita, joita mieleen vaan juolahtaa. Tämän kirjoituksen artikkelikuvassa on tummien pilvien päällä kirkkaita aurinkoisia pilviä, kuin pilvilinna. Välillä täytyy elämässäkin mennä pilvilinnaan ja painaa pää pehmeään pilvityynyyn ja unohtaa kaikki maalliset murheet.
Kommenttikenttiin voi lukijat kirjoitella ajatuksiaan ja niihin pyritään vastailemaan mahdollisimman pian. Pääset kirjoittamaan kommentteja haluamaasi plogiin, kun klikkaat ensin plogin auki.
Talvi ja joulu on tulossa taas. Aika menee niin nopeasti.
Heipparallaa ja tapaillaan taas tarinoiden ja juttujen merkeissä 🙂
Jouluruno
Joulu
Yy kaa koo, nyt alkakoon, mikä siis kerro pliis!
Pian sen kuulla saat, niin ihanaa on joulu taas.
Essu, myssy kaivetaan, päälle taas puetaan.
Mitä sitten tarvitaan, sitä ensin pohditaan.
Riippuu mitä leivotaan vai laatikotko paistetaan.
Hyvä järjestys on olla, suunnitella sovinnolla.
Piparkakut, joulutortut, pasteijat ja monet muut,
hymyn saavat huulillesi, ihan totta eikös juu.
Piparkakkutaikinaa aluksi nyt kaulitaan,
toki sitä salaa kukin monet kerrat maistetaan.
Nisset nasset, possut, puput, tähdet sekä sydämet,
porot, tontut, joulukuuset, pian kaikki valmiina.
Onko unta vaiko totta, eläviksi muuttuivat,
kuusen ympärillä kaikki yhdessä näin tanssivat.
Joulun taika ollut aina yhtä suuri mysteeri,
tunnelma niin jännittynyt aattoaamuna jo on,
lasten silmät loistaa, kaikki samaa toistaa,
olisipa ilta jo ja pukki saapuisi.
Nee, vii, kuu, nyt loppui loru tää.
@Marja
Ihan vielä ei ole joulu, mutta pian se on. Hyvää joulunodotusta Sinulle <3