A. Suggestoterapia on auttanut

Eve Becker

Jos minulle vielä joskus ilmaantuu jokin ongelma tai pahe, varaan heti ajan suggestoterapeutti Seppo Heilmanilta, Eve Becker kertoo.

Helsingissä syntynyt ja Kalliossa yhdessä avomiehensä kanssa asuva Eve Becker, 43, työskentelee järjestöpäällikkönä Suomen Työterveyshoitajaliitossa. Hän on koulutukseltaan sekä sairaanhoitaja että terveystieteiden maisteri. Nykyisessä työtehtävässään hän on vaikuttanut lähes kolme vuotta. Yhteensä hän on työskennellyt viitisentoista vuotta eri hoitoalojen liitoissa. Järjestötehtävät ovat hänen leipälajinsa.

Koska Eve on vasta hiukan yli nelikymppinen, mitään pahempia terveysmurheita ei ole ehtinyt tulla. Jotakin pientä kuitenkin. Erityisesti Eveä kiusasi esiintymisjännitys ja isolle porukalle puhuminen. Ongelma on tuttu hyvin monelle suomalaiselle.

– Ystäväni, Matti-niminen psykiatrian sairaanhoitaja kertoi käyneensä hypnoterapiakoulutuksen, jota hän oli käyttänyt potilaittensa hoitamiseen hyvällä menestyksellä. Kiinnostuin aiheesta hänen kanssaan keskusteltuani. Katsoin netistä, onko asuinpaikkani lähellä Suomen Hypnoosiliiton listoilla olevaa hypnoterapeuttia ja niin löysin Seppo Heilmanin. Siitä on nyt aikaa noin kahdeksan vuotta.

Mutta mitä hypnoterapeutin vastaanotolla oikein sitten tapahtuu?

– Ensin jutellaan niistä teemoista, joihin tarvitaan ryhtiliikettä ja mitä muutoksia tarvitaan. Itse pitää kertoa, mitä ne voisivat olla. Sitten alkaa rauhoittuminen ja rentoutuminen, istutaan pehmeässä mukavaan nojatuoliin, nostetaan jalat ylös ja heitetään viltti päälle, jos paleltaa. Näin saadaan hyvä olo.

– Hypnoosiin vaipuminen tapahtuu siten, että Seppo sytyttää kynttilän, jonka liekkiä tuijotetaan niin kauan, että se alkaa sumentua. Hän juttelee taustalla ja ohjailee puheellaan hypnoosin syntymistä. Olen kuitenkin koko ajan kartalla ja tiedän, missä olen ja mitä tapahtuu. Taju ei katoa.

– Kyseessä on hyvin syvä rentoutumisen tila. Taustalla kuuluu musiikkia ja puhetta, joiden avulla hypnoosia viedään entistä syvemmälle. Hän tavallaan kirjoittaa ohjelman, jonka ohjelmoi alitajuntaani.

Eve kertoo olleensa esiintymisjännittäjä pienestä pitäen. Hän joutui kuitenkin näkyvän työnsä johdosta esiintymään eri kokoisille yleisöille.

– Kaikki sellaiset tilanteet jännittivät, joissa jouduin julkisesti avaamaan suuni. Oli kuitenkin koko ajan erilaisia esityksiä ja kokouksissa piti olla äänessä. Nämä tilanteet tuntuivat hankalilta. Mitä enemmän väkeä oli paikalla, sitä enemmän jännitti.

Vain puolisen tusinaa käyntikertaa Seppo Heilmanin luona auttoi – ja pysyvästi.

– Ensimmäisen hoitokerran teho on säilynyt näihin päiviin asti. Siitä oli valtavan paljon apua ja nykyään tuntuu jo ihan mukavalta lähteä pitämään esiintymistilaisuuksia, vaikka siellä olisi enemmänkin porukkaa. Olen enemmän kuin tyytyväinen.

Talven pimeys alkoi ahdistaa

Kului muutama vuosi, ja Eve huomasi taas tarvitsevansa ryhtiliikettä. Ei siis muuta kuin aika Seppo Heilmanille.

– Elintapojen kanssa tuli ongelmia. Oli pimeä aika vuodesta ja tunsin sukeltavani jonnekin syvälle. Voimat vähenivät, lenkille lähdöstä ei tullut mitään ja mieli teki vain puputtaa suklaata ja muita herkkuja, ja siinä alkoi tietysti painokin nousta. Olin yleensä liikkunut säännöllisesti ja yrittänyt syödä fiksusti, mutta pimeys teki sen, etten ollut päästä sohvalta ylös. Koko ajan teki vain mieli syödä raskaasti ja hiilaripitoista.

Ja jälleen apu löytyi Seppo Heilmanin luota.

– Hän sai taas hypnoosin avulla minut tekemään sen, mistä yhdessä olimme sopineet. Hän sanoi, että tästä lähtien olet reipas, lähdet aamulla lenkkipolulle eikä viikolla tee mieli syödä mitään makeita. Nyt ei tarvittu kuin kolme käyntiä hänen luonaan. Jos nykyään menen nälkäisenä kauppaan, ei tule mitään herätteitä, että tekisi mieli ostaa karkkia tai sipsejä. Sellainen ei enää tule kuuloonkaan.

– Olen ulkoistanut selkärankani, Eve naurahtaa.

– Minulla on työpaikallani kaksi kulhollista suklaata, mutta en minä niihin kajoa. Ei se edes koettele. Joskus voin kuitenkin tehdä lievän poikkeuksen, jos synttäreillä tarjotaan kakkua. En rupea nirsoilemaan, mutta ei se saa minua repeämäänkään, koska perusasetelma on niin vankka. Se pitää kutinsa pitkälläkin aikavälillä.

Eroon myös tupakasta

Seppo Heilman kertoo vuosien mittaan vieroittaneensa yli 2000 ihmistä tupakasta, ja Eve Becker kuuluu tähän sakkiin. Yksi tupakoinnin lopettaneista julkkisasiakkaista on näyttelijä Niko Saarela, josta kerroimme numerossa 6/2018.

– Aloitin tupakoinnin jo teini-ikäisenä, mutta joskus parikymppisenä saatoin olla kolmekin vuotta polttamatta, Eve Becker kertoo.

– Olen ollut lähinnä juhlapolttaja eli kun viikonvaihteessa on ollut kivoja menoja, siinä yhteydessä on tullut poltettua. Joskus jopa aski päivässä.

– Nikotiini on erityisen koukuttava tällaisissa tilanteissa, kun polttaa harvoin ja taas aloittaa. Silloin se fiilis ja koukku on aika kova. Sepon ohjeitten mukaan sain kuitenkin tupakoinninkin kuriin, ja nyt viimeisestä tupakointikerrasta on jo neljä ja puoli vuotta. Kertaakaan en ole sortunut.

Niin Seppo Heilman on poistanut Eve Beckerilta sekä esiintymisjännityksen, mässäilyn halun ja tupakan. Joku voisi sanoa, että Eve on hyvällä tavalla aivopesty.

– Jos nyt tulisi jokin pahe, kävisin poistamassa sen hänen luonaan. Eve sanoo.

– Tiedän mihin palata, jos ongelmia tulee. Eikä hoito ole kallista. Kun viimeksi kävin hänen luonaan, yksi hoitokerta maksoi 65 euroa. Hinta- ja laatusuhde on tosiaan paikallaan. 65 euroa uppoaa helposti tupakkaan tai karkkiin, joten tämä maksaa itsensä hyvin nopeasti – puhumattakaan terveydellisistä ja henkisistä jutuista.

– Kun tähän lähtee, hyvin tärkeää on luottamus. Seppo Heilman on helposti lähestyttävä ja luottamusta herättävä persoona. Sen ansiosta uskaltaa heittäytyä hänen hoitoihinsa. Silloin kaikki on helppoa.

– Tunnen pari muutakin henkilöä, jotka ovat saaneet avun omiin ongelmiinsa hänen luonaan. On ollut painonpudotusongelmia ja tupakasta irtautumista. Uusille kokeilijoille sanoisin, että tässä ei paljon menetä. Joka tapauksessa saa hyvin mielenkiintoisen kokemuksen, josta hyvin todennäköisesti on myös suurta hyötyä. Jos kärsii vaikka jostakin fobiasta, kuten hissikammosta, apua on saatavana. Kannattaa kokeilla!

Mikä mies on Seppo Heilman?

Helsinkiläinen suggestoterapeutti Seppo Heilman, 63, on toiminut tällä ammattinimikkeellä vuodesta 1983 lähtien. Jo sitä ennen hän työskenteli kaksi vuotta hypnologin nimikkeellä.

– Aloitin vuonna 1981 ja ensimmäisen asiakkaan otin vastaan 3.5.1981 eli nyt toukokuussa siitä tuli 38 vuotta täyteen. Opin aikoinani oppisopimuksen kautta tämän ammatin maan tunnetuimpiin hypnoosin osaajiin kuuluneelta Aarne Jokelalta. Hänen johdollaan saamani oppisopimuskoulutus kesti neljä vuotta ja Suomen hypnoosiyhdistys ry:ltä saamani koulutus toiset neljä vuotta.

Mutta mitä suggestoterapeutti tekee ja ennen muuta: mitä ihmettä on suggestoterapia?

”Ihan eri asia kuin syvähypnoosi”

– Yksinkertaisesti kerrottuna se on rentoutuksen sekä kevyen ja keskisyvän hypnoosin käyttöä erilaisten ongelmien auttamisessa, Seppo Heilman kertoo.

– Kyseessä on ihan eri asia kuin syvähypnoosi. Jos otetaan käyttöön asteikko 1-10, niin syvähypnoosissa se on 9-10, mikä on unen kaltainen olotila. Itse käytän hypnoosia asteikolla 1-8, jolloin ihminen tajuaa kaiken, kuulee ja muistaa kaiken jälkeenpäin – eli kaikki realiteetit säilyvät, tietää kuka on ja mistä puhutaan. Kyseessä on siis rentoutustila, jossa käytetään kuitenkin hypnoosin elementtejä. Minulla hypnoositila loppuu numeroon kahdeksan. Siinä on se ero syvähypnoosiin verrattuna.

Seppo vieroittaa kansalaisia kuuden käynnin ohjelmalla. Jos nämä kuusi käyntiä eivät tuota toivottua tulosta, saa vuoden sisään saman satsin ilmaiseksi.

– Kaikki onnistuu, kunhan ei jätä kesken. Suggestoterapia puree ennemmin tai myöhemmin, hän vakuuttaa.

Artikkeli on julkaistu Hymy-lehdessä 8.10.2019

A. Suggestoterapia on auttanut
Siirry sivun alkuun